Asset Publisher

Training geavanceerde D-HYDRO model generatie met D-HyDAMO

Gisteren hebben we met Deltares in het kader van de Deltares Software Dagen en het HYDROLIB project een succesvolle training verzorgd voor 30 deelnemers van waterschappen, adviesbureaus en onderwijsinstellingen. De deelnemers beoordeelden de training als goed (70%) tot uitstekend (30%). Wij zijn blij dat we erin zijn geslaagd om de deelnemers, waarvan de helft geen Python ervaring had, mee te nemen in de modelgeneratie en kennis te laten maken met D-HyDAMO en D-HYDRO Suite 1D2D. De voorbeeld notebooks met toelichtingen en ook de cloud omgeving (github binder) waarin deze konden worden uitgevoerd, zullen daar zeker aan hebben bijgedragen. De deelnemers hoefden daardoor geen Python omgeving te installeren en konden direct aan de slag.

De deelnemers hebben in een ochtend kennis gemaakt met de model generator D-HyDAMO, waarmee vanuit een HyDAMO conforme modeldatabase een volledig gekoppeld 1D2D-RR D-HYDRO model kan worden gegenereerd. Wij verzorgden een demo van de functionaliteiten vanuit een standaard Jupyter notebook met voorbeelddata van het stroomgebied van de Reusel. De deelnemers konden hiermee oefeningen uitvoeren, zoals het verfijnen van het 1D rooster, het toevoegen of verwijderen van kunstwerken, het schematiseren van een nieuw glastuinbouwgebied en het gedetailleerd schematiseren van overstorten. Deltares liet vervolgens zien hoe dit model in D-HYDRO Suite 1D2D kan worden geïmporteerd en geïnspecteerd.

Deze training was alleen toegankelijk voor de TKI-partners waarmee D-HYDRO Suite 1D2D wordt ontwikkeld. In het najaar als de officiële release van D-HYDRO Suite 1D2D voor alle SOBEK2 gebruikers is uitgekomen, zullen we voor alle andere geïnteresseerden trainingen verzorgen. We kunnen deze op basis van de beoordeling en tips van de deelnemers wat meer toespitsen op basis van het Python kennisniveau. Op dit moment denken we aan een basistraining van een dagdeel voor deelnemers met beperkte Python ervaring, waarin we ook meer ingaan op Python programmeren en Jupyter notebooks. En daarnaast een training voor ervaren Python programmeurs verdeeld over een aantal weken, waarin de deelnemers op hun eigen gekozen momenten oefeningen uitwerken en we de resultaten daarvan wekelijks bespreken. Als je graag aan een van deze trainingen meedoet horen we het graag. En als je andere wensen of tips hebt, horen we het ook graag!