Delft-FEWS NL Gebruikersdag - deel 2

Dinsdag, 23 juni 2020

MS Teams
, ,
Datum 23 juni 2020
Tijd 09:30 - 11:30
Workshop
Event is gesloten voor aanmeldingen.
Kosten deelname € Gratis
 

Programma

Vanwege de corona-maatregelen is het niet mogelijk dit jaar om de dag bij Deltares te organiseren. Daarom organiseren we dit jaar 3 online events op 16, 23 en 30 juni.

Het thema dit jaar is: Bereik meer met data in Delft-FEWS

Tijdens deze editie van de Delft-FEWS gebruikersdagen gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen. Hoe kan bijvoorbeeld data op eenvoudige wijze ontsloten worden? Hoe ga je om met groeiende en grotere databronnen? Wat is de kwaliteit van data? Hoe kan al die data op een simpelere manier worden gevisualiseerd? En bovenal wat is de rol van Delft-FEWS hierin voor de waterbeheerders van Nederland?

Databases groeien en groeien en sinds een aantal jaar wordt de mogelijkheden door kleinere en goedkopere sensoren en IoT als nieuwe databronnen alsmaar groter. Daarnaast is er ook steeds meer de wens vanuit de samenleving en de waterbeheerders om data te ontsluiten, eenvoudig toegankelijk te maken en op een simpele maar effectieve wijze te visualiseren. Kortom, er gebeurt veel op het gebied van data.

Het programma is verdeeld over drie opeenvolgende dinsdagen in juni van maximaal 2 uur, waarbij we iedere dag beginnen om 9:30 uur en om 11:30 uur eindigen. Vanaf 9:25 uur kunt u inloggen in de virtuele presentatie omgeving. 16 juni staat in het teken van presentaties van Wilco Hazeleger (Universiteit Utrecht) en Marc Philippart (Rijkswaterstaat). Op 23 juni geven we verschillende break-out sessies waarbij vooral de praktijk centraal staat. Op 30 juni sluiten we af met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Delft-FEWS en bieden we als toegift "support op maat".

 

PROGRAMMA DEEL 2: BREAK-OUT SESSIES

________________________________________
1a. De uitwisseling van water in een API Economy
In deze sessie presenteren we hoe de uitwisseling van waterdata verloopt volgens het principe van de API Economy. Met informatieservices (bijv. de FEWS-API) kan een gebruiker in zijn eigen omgeving verschillende databronnen bevragen en toepassen. Vrijheid in data-uitwisseling is essentieel voor de digitale transformatie bij organisaties naar het data-gedreven werken. In een concrete casus nemen we u mee en kunt u zelf ontdekken hoe de API economy de waterwereld verovert!

Thomas Berends, Joeri Verheijden en Valerie Demetriades, Nelen & Schuurmans
________________________________________
1b. Geautomatiseerd opsporen van fouten
Operationeel waterbeheer vraagt om proactief handelen. Met gebruik van neerslag-afvoermodellen proberen we waterstands- en afvoerverwachtingen zo goed mogelijk te realiseren. In deze modellen wordt de werkelijkheid zo goed mogelijk nagebootst, maar het blijft een schematisering waarin fouten en onvolkomenheden aanwezig zijn.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en HKV hebben een methode ontwikkeld waarmee de oorzaak van een afwijking van een modelresultaat kan worden gedetecteerd. Het is nu mogelijk om te achterhalen wat de fout is in het neerslag-afvoermodel die zorgt voor een afwijking in de verwachting.

Joost Heijkers, HDSR, en Joost Stenfert, HKV
________________________________________
2a. Data in de waterketen
Waterschapsbedrijf Limburg beheert ca 140 eigen rioolgemalen en bijbehorende persleidingen. Elk dag worden automatisch meer dan 1.000.000 meetwaarden verzameld.

Wij willen antwoord op operationele en strategische vragen als:

  • Hoe functioneert het systeem, conform ontwerp?
  • Kan het efficiënter?
  • Wat kost het als we meer willen verpompen?
  • Wanneer is het juiste moment van onderhoud?

Delft-FEWS helpt om de data snel te verwerken en antwoord te geven op deze vragen.

Raymond de Wit, Waterschapsbedrijf Limburg, en Klaas-Jan van Heeringen, Deltares
________________________________________
2b. Gebruik van satelliet data in Delft-FEWS
Tijdens deze breakout sessie gaan we verder kijken naar het gebruik van satelliet data in Delft-FEWS voor het detecteren van rivierijs. We kijken naar een aantal workflows in Delft-FEWS om data te downloaden, processen en importeren. Daarnaast komen andere toepassingen aan bod, zoals het monitoren van waterkwaliteit of genereren van overstromingskaarten.

Martijn Kwant en Sophie de Roda Husman, Deltares
________________________________________

 

REGISTRATIE

Meld u aan (rechterbovenhoek) met uw MyDeltares-account.

Als u al een DSD- of OSS-account hebt en nog geen MyDeltares-account, klik dan op de link Wachtwoord vergeten? om uw MyDeltares-account met een nieuw wachtwoord in te stellen. Nadat u het wachtwoord opnieuw hebt ingesteld, kunt u zich aanmelden.

Na de registratie of aanmelding van MyDeltares, kunt u zich registreren voor afzonderlijke 2020-evenementen, een persoonlijk overzicht krijgen (Mijn programma), wijzigingen aanbrengen in uw planning, profiel, enz.

U ontvangt een bevestiging per e-mail van Microsoft Teams (MS Teams) met verdere instructies.

Als u problemen ondervindt met de registratie, neem dan contact op met ons team op mydeltares@deltares.nl.

Wij kijken ernaar uit u virtueel te mogen ontmoeten op dinsdag 23 juni 2020. Graag tot dan!