Delft-FEWS Waterkwaliteit cursus

Vrijdag, 08 juni 2018

Vision
Boussinesqweg 1, Delft, Netherlands
Datum 08 juni 2018
Tijd 09:30 - 16:30
Cursus
Kosten deelname € 565 exclusief 21% BTW
Voorzitter Sibren Loos
 
Log in om aan te melden voor dit event

Programma

Delft-FEWS is een software pakket dat de gebruiker in staat stelt op een gemakkelijke en modulaire manier een systeem voor het maken van realtime hydrologische verwachtingen op te zetten. Door de modulaire aanpak van Delft-FEWS is het mogelijk een breed scala aan databronnen, modellen en datatypes samen te voegen en in combinatie met elkaar te gebruiken. Dit is allemaal te configureren met de configuratiebestanden van Delft-FEWS.

In de Delft-FEWS waterkwaliteit configuratiecursus wordt de basis van de Delft-FEWS configuratie uitgelegd aan de hand van een aantal praktijkopdrachten en korte presentaties onder begeleiding van Delft-FEWS experts van Deltares.

In de Delft-FEWS Waterkwaliteit-configuratie cursus komen de meer geavanceerde onderdelen aan bod. Met praktijkopdrachten en korte presentaties onder begeleiding van Delft-FEWS experts van Deltares wordt het opzetten van een monitorings-systeem voor waterkwaliteits- en hydrobiologische gegevens uitgelegd (denk aan veldmonsters/metingen van nutriënten, metalen, vispopulatie, en waterplanten). Hier gaat de cursus verder waar de basiscursus is geëindigd.

Oorspronkelijk was Delft-FEWS enkel gericht op hydrologische toepassingen op het gebied van vroegtijdige waarschuwingen. Inmiddels wordt Delft-FEWS toegepast in meer dan 40 landen over de hele wereld en naast hydrologie wordt het ook gebruikt voor Waterkrachtcentrales, Kustsystemen, waterkwaliteit, data conversie, scheepvaart, baggerindustrie en lange termijn scenario studies.

Doel van de cursus

Na het volgen van deze cursus begrijpen de deelnemers de opbouw van de Delft-FEWS configuratie goed. Zij zijn bekend met de standaard configuratie en in staat om waterkwaliteitsmetingen in Delft-FEWS te importeren en te visualiseren. Ook kennen zij de basisvaardigen voor het opzetten van een (waterkwaliteits-)monitoringssysteem en de mogelijkheden om dit in de toekomst toe te passen voor eigen gebruik.

Gedurende de cursus leren de deelnemers:

 • Monsters met waterkwaliteit- en hydrobiologische gegevens importeren in de Delft-FEWS database
 • Het gebruik van validatie mogelijkheden tijdens de import van monsterdata
 • Het gebruik van de ‘sample viewer’ en overige Delft-FEWS schermen voor het opvragen en bekijken van monsterdata in de database
 • Het gebruik overige interactieve tools in het filter scherm
 • Hoe je gegevens kan ordenen met behulp van ‘qualifier’-groepen
 • Eenvoudige transformaties opzetten voor het bewerken van waterkwaliteitsgegevens
 • Het gecombineerd gebruiken van waterkwaliteitsdata en hydrologische data voor analysedoeleinden
 • Monsterdata vanuit Delft-FEWS exporteren.

Vereisten

Voor deze cursus zijn er geen vereisten. Echter, voor het volgen van deze cursus is het zeer nuttig dat de cursist bekend is met de basis van Delft-FEWS (voordat men deelneemt aan de waterkwaliteit) en wordt daarom ten zeerste aanbevolen. Daarnaast is het nuttig, maar geen vereiste, om een achtergrond of enige bekendheid met de volgende onderdelen te hebben:

 • Xml-files en editor
 • CSV-files en editor
 • Delft-FEWS of andere water informatie systeem software
 • Waterkwaliteit, Ecologie, Hydrologie, Meetgegevens zoals monsterdata.

Meer informatie